Blåhella Kystsamling

Blåhella Kystsamling holder til i båtnaustet på kyststien mellom Åros og Båtstø i Asker. Lokalet i båtnaustet tilhører Sundby Gård og lånes gratis ut til den lokalhistoriske utstillingen.

Den holder åpent søndager mellom 11:00-15:00 i sommerhalvåret (sommerstengt i uke 26 til 32 i 2023).

De seneste årene har vi vist varierte utdrag fra tidligere tema-utstillinger. Vi har hentet frem viktige bilder og elementer fra utstillinger som ”Røyken i seilskutetiden”, ”Pappabåtene”, ”Røykenfiskernes næringsvirksomhet”, ”Reisen til Amerika”, ”Landhandleriene i Røyken”. Samtidig har vi forsøkt å gjøre den faste delen av Kystsamlingen mer tydelig. Vi er stolte over å kunne vise frem det store utvalget av fiskeredskaper, samt samlingen med Adam Jensens båtbygger-verktøy som var i bruk på Nærsnes frem til 1860-tallet. Dette har vi vært så heldige at familien Sundby har tatt vare på i alle år.

Ved valg av bilder har vi lagt vekt på at de besøkende skal kjenne igjen så vel personer som lokale steder fra en svunnen tid. Det er alltid moro å høre f.eks ”Å, se der er det jo bilde av bestefar!”

Noe av det viktigste med Kystsamlinga på Blåhella er å være et populært samlingssted for alle som vandrer på Kyststien. Folk setter pris på å ta en pust i bakken for å slå av en prat og nyte en kopp kaffe og en vaffel for en billig penge.

Stikk innom for litt lokalhistorie, vaffel, kaffe og en hyggelig prat på søndagsturen langs kyststien. VELKOMMEN!

Kystsamlingens historie

Den ble grunnlagt i 1997 av Stian Kristiansen, Jens A. Sundby, Knut Stensdal, Frøydis Sundby, Kari Stensdal, Ole Sønju, Anfinn Kuvik og Birger Andersen i 1997. Kristian Halvorsen var formann i mange år.

I 2023 gikk foreningen inn i Røyken Historielag, se egen nettside hos historielaget.

Utstillingene

Under et lite utvalg fra utstillingene i Blåhella Kystsamling.

Reisen til Amerika. Dampskiptrafikken langs Røykens kyst, «Pappabåtene».
Røyken i seilskutetiden. Landhandleriene i Røyken.
Røykenfiskernes næringsvirksomhet i Indre Oslofjord og Drammensfjorden. Friluftsliv og sommeraktiviteter i Indre Oslofjord fra 1870.
Røykenkysten før og nå. Sandjaktene.
Blåhella Kystsamling, begynnelsen

Avisutklipp

Under er diverse avisutklipp fra lokalavisen Røyken og Hurums avis vist.